Podoreh Justin    roj. 14.08.1934 umrl 05.03.2019

Podoreh Justin

 

Dne 05.03 se je od nas poslovil naš član Podoreh Justin.

Rodil se je 14.08.1934 v domači hiši Pri Podorehu.

Danes si večina nas ne more predstavljati življenja na domačiji, do katere je iz prvega večjega naselja potrebno opraviti dve uri hoda. 7 otrok sta starša poskušala preživljati na najboljši možni način. Ljubezen staršev, odmaknjenost, strme senožeti in skopa domača gruda so vse prebivalce tega območja izoblikovale v klene ljudi. Kar so ustvarili, od tega so živeli.

Kljub skromnim razmeram in temu primernemu življenju, so bila domača vrata vedno odprta na stežaj, vsem tistim, katere je korak prinesel mimo njihove domačije.                                  

In pri Podorehu ni bilo nič drugače. Razen lova.

Lov je bil sredstvo za preživetje. Pokošene senožeti, majhne njive na vseh primernih in neprimernih krajih, obilo sadnega drevja in mir. Lov ga je tako ob spremljanju očeta, spremljal od rojstva. Lovska strast je ob preselitvi oziroma zapustitvi domačije nekoliko usahnila, toda spremljala ga je do njegovega slovesa. Nešteti spomini na lovske prigode, predvsem z očetom in bratom so ga vedno znova in znova vračali na domačo zemljo, v predele, kjer je z roko v roki stopal v življenje ob spremljavi lova.

Skromno, tiho in skoraj neopazno (tako kot je živel) se je Justin 05.03.2019 poslovil od nas.

Njegova rodbina nam je ob iskanju lažjega preživetja, že pred leti, zapustila v upravljane predel lovišča, po katerem strastni lovci vedno hrepenimo. Zato, ali prav zato, se bomo lovci, ob izvajanju lova v okolici Poljan, Temljinske planine, Podoreha, Podorehovega ruta, Drsel in Podleskovce vedno spominjali Podorehove rodbine lovcev.

Slava njegovemu spominu!